fbpx

Om glutenintolerans

Havre är ett av våra fyra sädesslag. Till skillnad från vete, korn och råg, innehåller havre inget gluten. Havre innehåller lösliga fibrer vilket innebär att de, när de kommer i kontakt med vatten, bildar en gel som har en bulkande och volymökande effekt på avföringen samtidigt som den också gör den mjukare.

Glutenintolerans – celiaki

Cirka 1-3% av Sveriges befolkning har glutenintolerans eller celiaki, en så kallad autoimmun sjukdom där själva glutenproteinet startar en inflammation i tarmslemhinnan som då skadas. Symtomen kan vara ont i magen, diarré, järnbrist och viktnedgång. Den som har celiaki bildar antikroppar mot gluten, vilket man kan mäta vid ett blodprov. Då är det viktigt att man inte äter glutenfri kost under tiden man gör testet eftersom det inte blir tillförlitligt då. Behandlingen vid celiaki är strikt glutenfri kost livet ut.

Stärker tarmens slemhinna

Havre är inte bara klimatsmart och billig, den är också riktigt nyttig för oss. Innehållet av lösliga fiber (betaglukaner) bidrar bland annat till:

  • Att sänka kolesterolet
  • Att förebygga tjocktarmscancer
  • Ökad mättnad
  • Lägre blodsocker

Nya studier visar också att havre stärker tarmens slemhinna. Man har sett att betaglukanerna påverkar barriärfunktionen och är särskilt bra för att hålla tarmslemhinnan tät och motståndskraftig. Hos personer med IBD (Crohns eller ulcerös kolit), som ofta leder till en ökad genomsläpplighet i tarmbarriären, har betaglukanerna i havre förmågan att påverka tarmbarriären och göra den mindre genomsläpplig.

Havre innehåller också sk resistent stärkelse. En form av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ner i tjocktarmen i intakt form. Där mumsar tarmbakterierna loss och som tack för maten producerar de smörsyra. Själva smörsyran är både antiinflammatorisk och hjälper till att hålla tarmbarriären i skick.