fbpx

Om FODMAP

FODMAP är ett samlingsnamn för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. Exempel på dessa kolhydrater är:

  • Fruktos – fruktsocker, finns i frukter, grönsaker och honung
  • Laktos – mjölksocker, finns i mejeriprodukter från ko, får och get
  • Oligosackarider – kostfiber som finns i bl a ärter, bönor, linser, lök, vitlök, vete, korn, råg, rödbetor, kronärtskocka
  • Sockeralkoholer – sötningsmedel i tuggummi och halstabletter, naturligt förekommande i bl a avokado och svamp

Gemensamt för personer med IBS är att tarmen inte absorberar FODMAP-kolhydraterna fullständigt. FODMAPs är ofta snabbjästa och har dessutom förmågan att påverka vätskebalansen i tarmen, vilket orsakar de klassiska IBS-symtomen.

FODMAP-behandling

En s k FODMAP-behandling görs i flera steg och syftar till att identifiera vilka fermenterbara kolhydrater som man reagerar på och därmed kunna utesluta dessa ur kosten.

De olika stegen i behandlingen är:

  1. Mat- och symtomdagbok.
  2. Elimineringsfas ca 4-6 veckor.
  3. Återinförandet.

I ett första skede av behandlingen minskar man successivt mängden fermenterbara kolhydrater. Därefter lägger man tillbaka kategori efter kategori och får på så vis svart på vitt vad man reagerar på och slipper gissa.

Noterbart är att det inte är det senast intagna livsmedlet man reagerar på utan vanligare det man åt för 1-3 måltider sedan. Det beror på att reaktionen på FODMAPs sker i tjocktarmen och det tar i regel ca 12 timmar innan maten kommer fram dit.

Resultatet av behandlingen

Resultatet av FODMAP-behandlingen kommer vanligen efter ett par veckor, men det kan dröja innan man kommer till en punkt då magen är helt lugn. De flesta med IBS reagerar på lök, vitlök, vete, råg och baljväxter. Genom att använda sig av ”maghinken” kan man lättare förstå vilka livsmedel som fyller på mer än andra och därmed hitta sin egen tolerans.

Ingen quick-fix

FODMAP-behandlingen är ingen quick fix utan en behandling som vanligen tar ca 3-6 månader att avsluta. Då är målet att ha identifierat 10-15 livsmedel som man vet stör den egna magen. Behandlingen görs alltid i samråd med en dietist som är specialutbildad eftersom det är av yttersta vikt att behandlingen blir rätt från början för att uppnå resultat.

Behandlingen kommer ursprungligen från Australien där den forskats fram av läkare och dietister och använts sedan 2005.